Álarc nélkül...

Felesleges ember

2014/11/27. - írta: Analysses

Ezt az írást akkor szültem, amikor még intenzív álláskeresésben voltam. Íme:

Motivációs levél

Mit írjál egy motivációs levélbe?

Tanácsok

 Hogy mi motivál téged?

Lassan két éve sehova nem vettek fel. Tartalékaim kifogyóban vannak. Adósságom kisebb ütemben csökken, mint ahogy a tartalék utánpótlás nélkül bírja, s sajnos gyerekeim is minden nap enni kérnek.  Higgyék el, mindez garantálja, hogy munkámat és kollégáimat meg fogom becsülni, s feladataimat a tőlem telhető legjobban fogom ellátni.

Na ez az, amit biztosan nem szabad írnod. Helyette inkább valami olyasmit, hogy mindig is ehhez a céghez akartál jönni, és most az álmod vált ezzel valóra. Kicsit aggódsz ugyan, hogy nem örülnek egy munkamániásnak, de talán ha kevésbé feltűnően teszed…

A fizetési igényedről se írd, hogy:

 Legfontosabb kívánságom a béremmel kapcsolatban: Létezzen. Minden hónapban. És persze legális is legyen.

Van, aki ezért túl ambíciózusnak tart. Ne törődj vele! Inkább légy szerény. Valahogy így:

Fizetési igényeid elég szerénynek mondhatók. A törvény által előírt minimumhoz azonban ragaszkodsz.

Mi a célod? Ez is a motivációs levél része. De nehogy leírd, hogy szakmai fejlődés, és a feladataid tökéletes ellátása érdekében a cég tevékenységének és szerkezetének átlátása. Azt se írd, hogy célod a megélhetés és a későbbi nyugdíj biztosítása.

A helyes megoldás a következő:

Életed célja a tökéletes, engedelmes munkavégzés és a lojalitás a cég felé. Az sem baj, ha sok a túlóra, mert hiszen úgyis munkamániás vagy ugyebár…

Némi információ:

Bár a munkaadók nem dönthetnek az életkor alapján az alkalmazottakról, a benyújtott pályázatok jó részénél mégis az életkor a probléma. Ezért ne írj születési dátumot sem az önéletrajzodra, sem a motivációs levélre.

Találós kérdés. Mi a különbség egy 41 éves dolgozó és egy 41 éves munkanélküli közt? Az első alkalmas a munkára, a második nem.

A nyugdíjkorhatár, igaz mindenki úgy tudja, mégsem 65 év. 

Persze az is lehet, hogy a baj az: magasabb az IQ-d a vártnál. Hogy hátrány lenne az intelligencia?

Igen. A munkaadók nem szeretik az okos alkalmazottakat.

Íme néhány jó tanács az agysejt pusztításhoz. Fogyasztóprogram az agy számára. Gondolat-írtó algoritmus. A siker garantált. Íme a recept:

-         Messze ívben kerüld a könyvtárat, könyvesboltot!

-         Színháznak, múzeumnak és kulturális rendezvényeknek még a környékére sem szabad menni.

-         Minden nap legalább három óra tévénézés, különös tekintettel a szappanoperákra, reklámokra, valóságshow-ra.

-         Gondolatmentesítő alkohol fogyasztása.

-         Sportok űzése…akarom mondani elűzése…

-         Parlamenti tudósítások megtekintése…

-         Bulvársajtó olvasása…

 

Térjünk vissza a motivációs levélre. Elmondom, mire leszel leginkább motivált, ha ide sem vesznek fel:

-         Motivált leszel abban, hogy valamilyen üzletkötői munkát vállalj, vagyis mindenkinek az agyára menj azzal, hogy olyan termékeket akarj rájuk sózni, amire semmi szükségük.

-         Ha majd kirúgnak, mert nem hozod a teljesítményt, készen fogsz állni valamilyen kétes hálózati értékesítő munkára. Ez azt jelenti, hogy lehetőséged lesz arra is, hogy akit még nem haragítottál magadra üzletkötő korodban, azt most sorra kerítheted. Ha pedig már minden pénzed elúszott és nem bírod idegekkel, elfogadod a feketemunkát.

-         Mit mondasz? Hogy meg lesz ennek a következménye? Nem kétlem. De ne aggódj! Az ügynökösködések után a lebukás a feketemunka miatt nem lesz nagy presztízsvesztés. Addigra barátaid sem lesznek már…

Végül:

Még ha tudod is, hogy a pályázatírással megint feleslegesen fecsérled idődet, és nevetségessé is teszed magad azzal, hogy belesimulsz a játszmába azzal, hogy úgy teszel, mintha nem tudnád, hogy már rég megvan, ki fogja kapni az állást… Mintha nem tudnád, hogy a hirdetés csak színjáték. Ahogy kiteszed a lábad a meghallgatásról, vagy beadod a pályázatot, máris „iktatják” az anyagodat a „megfelelő helyre”.

 Te azért csak próbáld meg elhinni, hogy szükség van rád valahol, és hogy ez nem színjáték, mert remény nélkül előbb utóbb elszállsz a fellegekbe.

Nézz rá a motivációs leveledre! Vakítóan fehér, üres. Még nem is írtál semmit. Most már ideje lenne elkezdeni. Valamit, amit el is olvasnak, valami hazugságot, vagy valami meglepőt, ami miatt legalább egyszer felhúzzák a szemöldöküket, mielőtt véglegesítenék a főnök rokonát a székben.

„Isten áldd meg a magyart…” Ez jó lesz.

 Evolúció: A munkámért fizetést kapok. A fizetés értéke csökken. Munkámért éhbért kapok. Kimegyek vállalkozni. Munkámért semmit sem kapok. Most pedig…fizetek, hogy dolgozhassak.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://gondo-lo.blog.hu/api/trackback/id/tr486938461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása